ZAANSE KLIMAATMACHINES

ZAANSE KLIMAATMACHINES 2019  -  CLIMATE MACHINES IN ZAANSTAD 2019

DE ZAANSE KLIMAATMACHINES©

 

 

Zaanse Klimaatmachines is een onderzoeksproject over de effecten van groen op het stadsklimaat. Op negen plekken langs de Provinciale weg in Zaanstad, waren de effecten van de aanwezige groen geanalyseerd, en berekend.

 

De ca. 10 km lange Provinciale weg in Zaanstad is van zelf ook al uitgerust met klimaatmachines om het lokale stadsklimaat te verbeteren. Klimaatmachines maken gebruik van ecosysteemdiensten en ze vertegenwoordigen de meest efficiënte installaties voor een klimaatbestendige stad: ecosystemen. Bij het berekenen van de prestaties zijn ook de meest recente onderzoeken gebruikt van TU Delft CITG en het Planbureau voor de Leefomgeving. 

 

De Zaanse Klimaatmachine is een project gebaseerd op:  Groen als Bouwmateriaal - TU Delft onderzoek naar stedelijke ecosysteemdiensten door Eva Stache, en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen GROENzaans. LABz en STAcHE ARCHITECT bna voor een tentoonstelling tijdens de manifestatie

 

Bij het project waren nog betrokken: Art Zaanstad, Volkstuinenvereniging Nut en Genoegen en Forbo. De foto’s zijn het werk van Monique Zonneveld, Jolanda Hoogendoorn, Geertje van der Klei en Eva Stache. © - De naam ‘Levende klimaatmachines’ is bedacht door Stef Janssen.

 

 De negen toegelichte klimaatmachines bevinden zich op:

 

1 - Hembrugterrein - Art Zaanstad en Klimaatmachine, Grote Hulzen 11,

2 - Volkstuinvereniging Nut en Genoegen, Provinciale weg 18

3 - Houtveldtunnel - bij Q Park Hermitage, Hermitage 144 Zaandam

4 - De Haag in Koog aan de Zaan, Parallelstraat 62, Koog aan de Zaan

5 - De begraafplaats in Zaandijk, Dr. Jan Mulderstraat 1a, Zaandijk

6 - De Groene As - Surinamestraat, Wormerveer

7 - De woning aan de Provinciale weg nr.12,  Plein 13 nr. 12, Wormerveer

8 - De Populier tegenover Station Wormerveer, Wandelweg 8, Wormerveer

9 - Forbo - De Tuinen, Industrieweg 12 Krommenie